Warning: Undefined variable $url in /home/r105346body/masamusculara.ro/wp-content/plugins/links-auto-replacer/public/class-lar-public.php on line 171
Multe persoane folosesc astăzi diferiți înlocuitori ai zahărului doar pentru a reduce consumul de calorii.
Credința este că aceste alternative ale zahărului au calorii mai puține sau chiar deloc, în comparație cu zahărul de masă.
Menținerea unui deficit caloric este crucială, mai ales dacă dorești să slăbești.
Deși există mai mulți înlocuitori ai zahărului pe piață, majoritatea persoanelor optează fie pentru stevia, fie pentru sucraloză.
În ciuda popularității celor două, trebuie să reții că fiecare dintre acești îndulcitori are propriile sale argumente pro și contra.
Cum alegi între cele două? Iată o comparație între stevia vs sucraloza.
Stevia vs sucraloza: Care sunt diferențele?
Hai să explorăm împreună care sunt diferențele în ceea ce privește originea, utilizările, conținutul nutrițional, beneficiile pentru sănătate și efectele secundare.
Află care dintre cele două este cea mai sănătoasă și mai bună alternativă la zahăr.
Stevia vs Sucraloza: Care este diferența dintre cele două?
Există diferențe semnificative între acești doi îndulcitori.
Deși ambele oferă un gust dulce atunci când sunt utilizate ca alternativă la zahăr, ele nu sunt similare.
Origine
Stevia se obține din frunzele plantei stufoase. Arbustul stufos este cultivat în nord-estul Paraguay-ului, Argentina, Brazilia, Canada și părți din Europa și Asia.
Sucraloza este un produs al zahărului. Se obține atunci când atomii de zahăr specifici sunt înlocuiți cu cei de clor.
Citește și: Cum poți crește consumul de calorii, într-un mod plăcut, fără efort
Conținut nutrițional stevia vs sucraloza
Stevia este de 200 de ori mai dulce decât zaharoza, dar conține mai puține calorii pe porție.
- Aportul zilnic acceptabil de stevie este de 4 miligrame pe kilogram.
Aportul zilnic acceptabil de sucraloză este ușor mai mare decât cel al steviei.
O persoană este sfătuită să consume nu mai mult de o medie de 23 de porții pe zi, unde o porție este echivalentă cu o linguriță din pachetul de îndulcire.
Ambele alternative de zahăr s-au dovedit a avea numeroase utilizări.
Care sunt utilizările steviei
Experții recunosc că stevia poate fi utilizată în următoarele moduri:
- Ca alternativă la zahăr. Stevia se crede că este de 200 sau 300 de ori mai dulce decât zahărul de masă.
Cu toate acestea, aroma sa dulce nu înseamnă că este bogată în calorii.
Stevia este clasificată în categoria zero calorii datorită caloriilor reduse pe porție.
- Ca supliment alimentar. Extractele din frunza de stevia au fost aprobate
pentru utilizare în suplimente nutritive.
- Ca ingredient în diverse alimente și băuturi. Stevia poate fi utilizată ca
ingredient în deserturi, sosuri, băuturi răcoritoare, alimente murate, iaurturi, bomboane, gumă de mestecat și fructe de mare .
Suplimente pentru regim diabet
Schimbă modul de a privi această boală, fiind ca un regim diabet fără zahăr, cu proteine, omega 3 și vitamine și minerale indispensabile bolii.
Ține sub control diabetul…
Află mai multeCare sunt utilizările sucralozei
Sucraloza este, de asemenea, utilizat pe scară largă și în diferite moduri.
Potrivit experților, sucraloza poate fi utilizată în următoarele moduri:
- Ca îndulcitor artificial. Spre deosebire de alți îndulcitori, sucraloza are
un gust destul de dulce atunci când este utilizată fie în ceai, fie în cafea.
Alți îndulcitori tind să-și piardă aroma dulce odată ce sunt încălziți.
Acest lucru nu este valabil în cazul sucralozei, motiv pentru care este una dintre alternativele de zahăr cele mai recomandate de a fi utilizate în cafea.
- Ca ingredient în diferite rețete. Sucraloza tinde să fie stabilă, chiar și la temperaturi de până la 230 de grade Celsius.
Toleranța ridicată la căldură o face o alternativă excelentă la zahăr, pentru a fi utilizată în diverse rețete. Poate fi folosită în patiserie, la coacere, pentru a pregăti deserturi congelate și băuturi.
Stevia beneficii pentru sănătate
Stevia are o gamă largă de beneficii pentru sănătate atunci când este utilizată ca alternativă la zahăr.
Unele dintre aceste beneficii includ:
Managementul diabetului
Stevia nu conține calorii sau carbohidrați. Datorită acestui fapt, acest îndulcitor tinde să nu producă niciun efect asupra insulinei sau glicemiei, ceea ce ajută la gestionarea diabetului.
Pierdere în greutate
Stevia nu conține calorii pe porție. Poate fi folosit ca parte a unei diete hipocalorice bine controlate pentru a ajuta la pierderea în greutate.
Cancer pancreatic redus
Stevia conține compuși antioxidanți, cum ar fi kaempferol, care reduc riscurile de cancer pancreatic.
O mai bună sănătate a copiilor
Introducerea în alimentația copiilor de alimente și băuturi care conțin stevia, ajută la reducerea aportului de calorii și evitarea în special a dulciurilor pline de zahăr.
Sucraloza beneficii pentru sănătate
Calorii scăzute
Sucraloza conține mai puține calorii decât zahărul de masă.
Este un substitut excelent al zahărului, mai ales în băuturi precum ceaiul și cafeaua.
Digestie îmbunătățită
Experții recunosc, de asemenea, că consumul de sucraloză poate contribui la îmbunătățirea digestiei.
Ce efecte secundare poate avea stevia?
Așa cum am menționat anterior, fiecare dintre aceste alternative ale zahărului are avantajele și dezavantajele sale.
Mai multe studii au examinat riscurile potențiale ale utilizării steviei.
Conform acestor studii, cele mai frecvente efecte secundare sau potențiale pericole ale utilizării steviei includ:
- Probleme gastrointestinale
Unele produse stevia pot conține alcool în zahăr adăugat. Aceste adăugări tind să provoace simptome neplăcute la persoanele sensibile la astfel de substanțe chimice. Poate duce la hipersensibilitate la alcoolul din zahăr, deși în cazuri rare.
În majoritatea acestor cazuri, consumul de astfel de produse va provoca greață, vărsături, balonare, crampe și indigestie.
- Reactii alergice
Unele persoane sunt alergice la stevia și la toate produsele ce o conțin.
Pe măsură ce tot mai mulți oameni devin conștienți de acești înlocuitori ai zahărului, încep să le folosească fără a solicita sfatul medicului.
Este bine să consulți în prealabil, pentru a confirma că nu ai alergie la stevie.
Deși experții recunosc că puțini oameni au aceste alergii, ar fi util dacă ai consulta un medic, pentru a evita alergii.
- Perturbarea endocrină
Stevia poate fi utilizată și ca steroid sub formă de glicozide steviol.
Atunci când este utilizată în acest fel, poate interfera cu hormonii controlați de sistemul endocrin.
- Hipoglicemie
Hipoglicemia, cunoscută și sub denumirea de zahăr în sânge, se referă la nivelul glicemiei scăzând sub 70 mg / dL.
Consumul pe termen lung de stevia a fost legat de glicemia scăzută.
Cu toate acestea, studii recente demonstrează că acest lucru este posibil numai la persoanele cu niveluri anormal de scăzute de zahăr în sânge.
- Tensiune arterială scăzută
Experții consideră stevia un vasodilatator. Asta înseamnă că acest îndulcitor determină lărgirea vaselor de sânge, ceea ce scade tensiunea arterială.
Utilizarea excesivă sau pe termen lung a steviei poate duce la scăderea tensiunii arteriale cronice, care este periculoasă pentru sănătate.
Se caracterizează prin amețeli sau slăbiciuni și poate duce la sincopă.
- Afectarea rinichilor
Inițial, cercetătorii credeau că consumul pe termen lung de stevie ar putea afecta rinichiul.
Cu toate acestea, în curând au descoperit că efectul este unul diuretic.
Experții clasifică acum stevia drept diuretic.
Diureticele sunt, de asemenea, cunoscute sub numele de pastile de apă și sunt tratamente obișnuite pentru tensiunea arterială crescută.
Ele ajută rinichii să elibereze mai mult sodiu (sare) în urină și, în cele din urmă, să scape de sare și apă.
Experții au realizat că stevia ar putea contribui la creșterea vitezei cu care corpul expulzează apa și electroliții prin urină.
Înseamnă că îndulcitorul nu riscă să îți afecteze rinichiul.
Nu numai asta, dar, conform studiilor mai recente, consumul de stevie poate aduce beneficii rinichilor prin reducerea creșterii chistului în celulele renale.
Există doar 3 moduri de a accelera efectiv pierderea de grăsime…
Află mai multeCe efecte secundare are sucraloza?
La fel ca în cazul steviei, și sucraloza are dezavantajele sale.
Cele mai frecvente efecte secundare sau riscuri ale consumului de sucraloză sunt:
- Toxicitate
Cercetătorii investighează în prezent toxicitatea cauzată de consumul de sucraloză la șoareci. Până în prezent, studiul a arătat că șoarecii care au consumat sucraloză au fost legați de nivelurile de microbi modificate.
În urma acestui fapt, cercetătorii au dedus că gătitul cu sucraloză poate duce la compuși toxici cunoscuți sub numele de cloropropanoli.
- Neregularități ale insulinei și glucozei
A existat credința că consumul de sucraloză poate modifica nivelurile de insulină și glucoză. Totuși sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma aceste descoperiri.
- Risc crescut de cancer
Studii recente stabilesc o legătură între consumul de sucraloză și riscul crescut de anumite tipuri de cancer.
Un studiu pe șoareci hrăniți cu sucraloză, au indicat o creștere a cancerelor maligne la cei cu un aport mai mare de sucraloză.
În lumina acestui fapt, studiul solicită cercetări mai urgente și asupra consumului de către oameni.
Un studiu din 2016 a arătat că cercetările de carcinogenitate pe termen lung la animale, nu au furnizat dovezi sau proprietăți cancerigene pentru sucraloză.
La adulții sănătoși, studiul a descoperit că sucraloza a fost bine tolerată și nu au existat dovezi de toxicitate sau vreo indicație a unui potențial de efecte cancerigene.
Studiul a constatat că sucraloza nu a demonstrat nicio activitate cancerigenă chiar și atunci când limita a fost peste nivelurile zilnice recomandate de ingestie.
Aceste descoperiri diferă de alte studii, motiv pentru care sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina dacă sucraloza poate provoca cancer sau nu.
Stevia vs. Sucraloza vs. Zahăr: Care este mai sănătos?
O întrebare care se pune în mod repetat este: care este mai sănătoasă atunci când se compară zahărul, sucraloza și stevia?
O gamă largă de articole recomanda consumul de stevie peste zahăr, în timp ce altele vor prefera sucraloza în loc de zahăr.
Cu toate acestea, niciun articol specific nu a recunoscut încă opțiunea mai sănătoasă a celor trei.
Există un motiv bun pentru care majoritatea articolelor nu menționează cel mai sănătos îndulcitor atunci când se compară cele trei.
Acest lucru se datorează faptului că sucraloza, stevia și zahărul au atât avantaje, cât și dezavantaje.
Deși, uneori, avantajele pot depăși dezavantajele, aceste dezavantaje ar putea fi fatale sau pot crește riscurile pentru sănătate.
Revizuind aceste efecte secundare sau riscuri pentru sănătate, vei determina probabil că niciun îndulcitor nu este sigur sau sănătos.
Ei bine, unul te poate ajuta să atingi un obiectiv specific, cum ar fi pierderea în greutate, dar nu și pe termen lung. Acesta este cazul steviei.
Deși a fost considerat eficient pentru controlul greutății, consumul pe termen lung a fost legat de hipoglicemie, tulburări endocrine și probleme gastro-intestinale în rândul anumitor populații.
Același lucru este cazul sucralozei.
Are numeroase beneficii pentru sănătate, dar și efecte secundare letale însoțitoare, inclusiv un risc crescut de cancer și întreruperea nivelului de insulină și glucoză.
Același caz se aplică și zahărului.
Consumul de zahăr a fost legat de riscul crescut de obezitate, sindromul metabolic, unele tipuri de cancer, diabetul de tip 2 și bolile Alzheimer.
Având în vedere acest lucru, este sigur să spunem că niciunul nu este pur sănătos sau mai bun decât altul.
Totul se reduce la preferințele și obiectivele tale.
Ar fi util dacă ai discuta cu medicul sau nutriționistul tău, pentru a dezvolta o alternativă de zahăr mai sigură și mai sănătoasă.
Având în vedere că cele două alternative ale zahărului au devenit destul de populare, comparația dintre stevia vs sucraloza nu se va încheia în curând.
Ambii îndulcitori au argumentele pro și contra.
Experții încă nu pot spune care dintre cei doi este mai sănătos sau mai bun.
Acest lucru se datorează faptului că există o lipsă de studii concepute în mod adecvat pentru a evalua eficacitatea acestora la persoane diferite.
Până la găsirea unui corp mai concludent de dovezi, preferința rămâne factorul decisiv în alegerea între sucraloză și stevie.