Silimarina, remediul natural ce protejează ficatul

Silimarina imagine articol

Ce este Silimarina?

O plantă medicinală veche și un remediu pe bază de plante multifuncțional pentru orice.

De la boli hepatice la mușcături de șarpe, extractul de semințe de ciulin de lapte – altfel cunoscut sub numele de silimarină – este o substanță antiinflamatoare naturală bogată în antioxidanți, cu multe beneficii promițătoare pentru sănătate.

silimarina pudra

Cât de importantă este Silimarina?

Silimarina este un extract standardizat din semințele de ciulin, o plantă din familia Asteraceae (aceiași familie cu margareta și ambrozia), utilizată pentru a susține funcția sănătoasă a ficatului și a vezicii biliare.

De asemenea, ajută la menținerea nivelului sănătos de colesterol și zahăr din sânge și susține o piele cu aspect sănătos, printre alte beneficii potențiale pentru sănătate.

Este originară din țările mediteraneene, dar poate fi găsită și în America de Nord, Mexic, sudul Europei și Rusia și Africa de Nord.

Această plantă cu flori are frunze spinoase și flori violete strălucitoare, din care semințele sau fructele sale sunt extrase în scopuri medicinale.

Silimarina este disponibilă în suplimente alimentare, extracte lichide și ceai.

Poate fi luat ca supliment simplu sau într-o formulă combinată pentru biodisponibilitate îmbunătățită cu alte ierburi, cum ar fi coaja rădăcinii de afine, ridiche neagră, rădăcină de ignam sălbatic, semințe de fenicul sau cuișoare, pentru a sprijini sănătatea ficatului și multe alte funcții corporale importante.

silimarina planta si pastile

Cum funcționează Silimarina?

Silimarina conține un amestec de flavonolignani (silibinină – cunoscută și sub numele de silibină, precum și izosilibinină, silicristină, izozilicristină și silidianină) și un flavonoid (taxifolin).

Semințele de ciulin de lapte conțin de obicei 65-80% silimarină (concentrată de la 1,5-3% din plantă) și 20-35% acizi grași (inclusiv linoleic, oleic și acizi palmitici).

Silimarina este un flavonoid, un tip de polifenol derivat din plante cu proprietăți antioxidante.

Flavonoidele precum silimarina sunt un grup divers de fitonutrienți (substanțe chimice ale plantelor) care s-au dovedit a prezenta activități antioxidante, antiinflamatorii și neuroprotectoare,

Silimarina ajută la combaterea infecției microbiene, susținerea sistemului imunitar, promovarea detoxifierii și reglarea creșterii celulare.

Are, de asemenea, proprietăți:

 • antifibrotice (susținând fibroza, principala cauză a bolilor cardiovasculare),
 • antiproliferative (prevenind răspândirea creșterii celulare maligne, cum ar fi tumorile),
 • antivirale.

Principalul compus bioactiv din silimarină este silibina, care reprezintă 50-70% din compoziția sa totală și este considerată sursa proprietăților antioxidante, antiinflamatoare și antifibrotice ale substanței.

De fapt, silibina ajută la conservarea glutationului tisular – partea celulelor care luptă împotriva radicalilor liberi.

Toate substanțele conținute fac din silimarină un ingredient atrăgător în suplimentele naturale de sănătate.

Notă. Nu confunda ciulinul cu o plantă similară cunoscută sub numele de ciulin binecuvântat (Cnicus benedictus).

În timp ce ciulinul de lapte este utilizat în primul rând pentru susținerea sănătății ficatului, ciulinul binecuvântat este recomandat ca galactagog, pentru a promova alăptarea la mamele care alăptează.

silimarina seminte si flori

Ce beneficii are silimarina asupra sănătății?

Conform cercetărilor, proprietățile antioxidante și antiinflamatorii ale extractelor de silimarină din semințele de ciulin de lapte pot avea beneficii extraordinare pentru sănătate:

 • Menținerea nivelului sănătos al colesterolului și al zahărului din sânge, care se află deja în intervalul normal;
 • Protejează sistemul imunitar;
 • Susține pielea și celulele promovând un aspect sănătos, combatând astfel daunele oxidative cauzate de radicalii liberi;
 • Protejează împotriva pierderii osoase induse de deficiența de estrogen;
 • Promovează o greutate sănătoasă;
 • Protejează împotriva inflamației căilor respiratorii superioare și a fluidelor din plămâni, care ar putea fi de ajutor persoanelor cu alergii sau astm;
 • Susține funcția sănătoasă a creierului în timpul procesului de îmbătrânire.

Deși este o listă destul de lungă, principalul consens cu privire la beneficiile potențiale ale silimarinei asupra sănătății se concentrează pe capacitatea sa de a susține funcția hepatică sănătoasă.

silimarina suporta sanatatea ficatului

Silimarina - Cel mai mare beneficiu pentru ficat

De ce este atât de important să ai grijă de sănătatea ficatului?

Ficatul este unul dintre cele mai mari organe din corp, situat pe partea dreaptă, sub coaste.

Acest organ important este utilizat în toate procesele metabolice.

Rolul său principal este de a transforma substanțele nutritive din alimentele pe care le consumăm în substanțe pe care organismul le poate folosi pentru diferite funcții corporale.

 • Prin descompunerea grăsimilor și proteinelor, ficatul produce energie pentru organism.
 • Prin descompunerea carbohidraților, ficatul ajută la menținerea nivelurilor sănătoase de zahăr din sânge, deja în intervalul normal.

Ficatul ajută, de asemenea, la descompunerea celulelor sanguine deteriorate și produce proteinele utilizate în cheagurile de sânge.

Când toxinele se acumulează în organism, este posibil să simți oboseală, alergii cronice, dureri de cap sau disfuncții neurologice.

Ficatul ajută la detoxifierea și filtrarea radicalilor liberi din sânge, eliminând toxinele în bilă, un produs al vezicii biliare, pe care organismul îl elimină prin rinichi sau intestin.

Boala cronică a ficatului (ciroză), apare atunci când țesutul cicatricial a înlocuit țesutul hepatic sănătos, încetinind fluxul de sânge prin ficat și afectând capacitatea sa de funcționare.

Cele mai frecvente cauze sunt hepatita, obezitatea, colesterolul ridicat, hipertensiunea arterială și abuzul de alcool.

Boala hepatică cronică poate duce în cele din urmă la insuficiență hepatică.

Din fericire, studiile experimentale au demonstrat efectele antifibrotice, antioxidante și metabolice ale silibinei, ceea ce îl face o opțiune promițătoare pe bază de plante pentru persoanele cu boli hepatice cronice.

Extractul de ciulin de lapte [cunoscut și sub numele de silimarină] poate proteja celulele ficatului blocând intrarea toxinelor dăunătoare și ajutând la eliminarea acestor toxine din celulele ficatului.

Regenerarea ficatului – Sanohepatic Body Line

Conține suplimente de arginină și complex de vitamine și minerale ce sprijină regenerarea ficatului și sănătatea generală a acestuia.

APASĂ AICI PENTRU SUPLIMENTE REGENERARE FICAT

Silimarina protejează ficatul

Silimarina din ciulinul de lapte este adesea promovată pentru efectele sale de protejare a ficatului.

Este utilizată în mod regulat ca terapie complementară de către persoanele care au leziuni hepatice din cauza unor afecțiuni hepatice alcoolice, boli hepatice nealcoolice grase, hepatită și chiar cancer de ficat.

Este, de asemenea, utilizată pentru a proteja ficatul împotriva toxinelor, cum ar fi amatoxina, care este foarte dăunătoare, chiar mortală.

Studiile au arătat îmbunătățiri ale funcției hepatice la persoanele cu afecțiuni hepatice care au luat un supliment de silimarină, sugerând că ar putea contribui la reducerea inflamației hepatice și a afectării ficatului.

Deși sunt necesare mai multe cercetări despre modul în care funcționează, se consideră că silimarina reduce daunele la ficat cauzate de radicalii liberi, care sunt produși atunci când ficatul tău metabolizează substanțe toxice.

Un studiu a constatat, de asemenea, că poate extinde ușor speranța de viață a persoanelor cu ciroză hepatică din cauza bolilor hepatice alcoolice.

Cu toate acestea, rezultatele studiilor au fost mixte și nu toate au descoperit că silimarina din extractul de ciulin de lapte are un efect benefic asupra bolilor hepatice.

Astfel, sunt necesare mai multe studii pentru a determina ce doză și ce durată a tratamentului sunt necesare pentru afecțiuni hepatice specifice.

ceai de silimarina

Cum se administrează Silimarina?

Este important să cumperi silimarină și produse conexe din magazine și mărci de încredere.

Silimarina și principalul său compus activ, silibina, sunt în general bine tolerate de majoritatea oamenilor.

Cu toate acestea, nu există formulări standard de silimarină sau recomandări de dozare, cu excepția produselor individuale.

Conform cercetărilor, o doză tipică pentru adulți este de aproximativ 280-420 mg pe zi de extract de semințe de ciulin de lapte (standardizat pentru a conține 70-80% din silimarină) de până la 3 ori pe zi, timp de 6-8 săptămâni.

Pentru a susține sănătatea ficatului, în mod specific, se recomandă o doză de 420-600 mg de silimarină pe zi dintr-un extract din plante de ciulin de lapte standardizat, la un conținut de silimarină 80%” timp de 8-12 săptămâni.

Sau, pentru un sprijin minor de detoxifiere, bea un ceai de 12-15 grame de fructe uscate cu ciulin de lapte.

Silimarina este clar un ingredient ce poate face o diferență pentru sănătatea ta.

Citește în continuare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *