Rolul proteinelor. Proteinele sunt esențiale pentru viață !

Rolul proteinelor. Proteinele sunt esențiale pentru viață !

Warning: Undefined variable $url in /home/r105346body/masamusculara.ro/wp-content/plugins/links-auto-replacer/public/class-lar-public.php on line 171

      Cuvântul proteină provine din cuvântul grecesc “Protos”, ce semnifică elementul principal.

Proteinele sunt elemente esențiale organismului: asigură creșterea și repararea, buna funcționare și structura tuturor celulelor vii.

Rolul proteinelor

Proteinele  se află în:

  • hormonul de creștere; 
  • insulina care preia controlul nivelului de zahăr din sânge;
  • enzimele care sunt cruciale pentru digestia alimentelor;
  • anticorpii care ne ajută în lupta împotriva infecțiilor;
  • musculatura care permite contracția;
  • hemoglobina care transportă oxigenul în sânge

Si în multe alte funcții și reacții ale corpului nostru.

Așadar proteinele sunt esențiale pentru viață !

Unde se gasesc proteinele? Rolul proteinelor in corp

        Proteinele se găsesc în tot corpul: în mușchi, oase, piele, păr și practic în orice altă parte a corpului sau țesut.

Ceea ce noi suntem, e rezultatul a peste 10.000 de proteine diferite.

        Datorită acestor funcții și reacții importante, se recomandă ca adulții să-și asigure un minim de 0,8 – 1 grame de proteine ​​pentru fiecare kilogram de greutate corporală, pe zi.

          Medicină ne spune că  pentru a obține o gamă largă de proteine  admise, este necesar ca 10-35 % dintre acestea să provină din calorii, în fiecare zi.

Doza zilnică recomandată de proteine  ​​este de 46 – 50 de grame pe zi pentru femei de peste 19 de ani, și 56 – 60 de grame pe zi pentru bărbați de peste 19 de ani.

          În întreaga lume, milioane de oameni nu primesc suficiente proteine.

Carența de proteine sau malnutriția ​​poate provoca insuficiență de creștere, pierderea masei musculare, scăderea imunității, slăbirea inimii și a sistemului respirator, și chiar decesul.

Rolul proteinelor. Structura

Cum sunt alcatuite proteinele. Rolul proteinelor.

            Proteinele  ​​sunt alcătuite din construcții de blocuri numite aminoacizi.

Aminoacizii la rândul lor produc proteinele de care organismul are nevoie pentru a menține mușchii, oasele, sângele și alte organe ale corpului.

În proteine se găsesc o mulțime de aminoacizi diferiți, dar 22 dintre ei sunt foarte importanți pentru sănătatea omului.

          Dintre cei 22 de aminoacizi, organismul poate produce 13, ceilalți 9  fiind obținuți din consumul de alimente sau suplimente bogate în proteine.

Ei sunt cunoscuți sub numele de aminoacizi esențiali.

Dintotdeauna cele mai bune surse de proteine ​​au fost de natură animală, acestea livrând practic toți  aminoacizii de care avem nevoie.

         Sunt însă și alte surse bogate în proteine cum ar fi :fructe, legume, cereale, nuci și semințe, dar acestea sunt lipsite de unul sau mai mulți aminoacizi esențiali.

         Vegetarienii trebuie să fie conștienți de acest lucru.

Oamenii care nu consumă carne, pește, ouă sau produse lactate au mare nevoie să mănânce o varietate de alte alimente care conțin proteine ​​în fiecare zi, în scopul de a obține toți aminoacizii necesari pentru a face proteine ​​noi.

rolul proteinelor in organism

Unele alimente bogate în proteine ​​ sunt mai sănătoase decât altele din cauza a ceea ce vine împreună cu aceste proteine: grăsimi sănătoase sau dăunătoare, fibre benefice sau mai puțin benefice.

Ce fel de proteine consumați este foarte probabil să facă o diferență esențială pentru sănătate.

Rolul proteinelor si cantitatea consumata pe zi

            De exemplu, 170 grame de friptură reprezintă o mare sursă de proteine, aproximativ 40 de grame.

Dar aceasta oferă, de asemenea, și aproximativ 12 grame de grăsimi saturate.

Pentru cineva care are dieta limitată la 2.000 de calorii pe zi, grăsimile saturate ar reprezenta peste 60 % din aportul zilnic recomandat.

            Pe de altă parte 170 grame de șuncă au doar aproximativ 2,5 grame de grăsimi saturate, dar sunt „încărcate„ cu sodiu, peste 2.000 de miligrame, aproximativ 500 de miligrame mai mult decât maximul zilnic de sodiu necesar.  170 grame de somon are aproximativ 34 de grame de proteine ​​și este în mod natural scăzut în sodiu și conține doar 1,7 grame de grăsimi saturate.

          Somonul și alți pești grași sunt, de asemenea, surse excelente de grăsimi Omega-3, un tip de grăsime care este deosebit de bună pentru inimă. În mod alternativ, o cană de linte fiertă oferă aproximativ 18 de grame de proteine ​​și 15 grame de fibre, și nu are practic nici grăsimi saturate și nici sodiu.

            Grija în ce proteine  din alimente și suplimente consumăm este necesară și pentru a evita neplăcutele alergii alimentare, care sunt suprareacții ale sistemului imunitar.

Există tot mai multe dovezi că alegerile alimentare bogate în proteine joacă un rol important  în materie de sănătate și că cei care consumă proteine ​​sănătoase, cum ar fi pește, carne de pui, fasole sau nuci, pot reduce riscul producerii mai multor boli.

O dietă bogată în proteine ​​este benefică pentru inimă, atâta timp cât proteina provine dintr-o sursă sănătoasă.  

        Dovezi suplimentare cu privire la beneficiile pentru inimă de a mânca proteine ​​sănătoase în loc de carbohidrați provine dintr-un studiu randomizat.

Acesta arată că o dietă sănătoasă, în care s-au înlocuit unii carbohidrați cu proteine ​​sănătoase (sau grăsimi sănătoase), a făcut o treabă mai bună în scăderea tensiunii arteriale și a colesterolului nociv (lipoproteine ​​cu densitate joasă-LDL), decât o dietă sănătoasă, mai bogată însă în carbohidrați.

Calitatea proteinelor ​​contează mai mult decât cantitatea acestora ​​atunci când vine vorba de diabetul zaharat.

Substituind cu o porție de alune, produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi sau cereale integrale în fiecare zi, s-a redus riscul de a dezvolta diabet zaharat de tip 2 cu 16 până la 35 %. Rolul proteinelor.

Când vine vorba de cancer, proteinele ​​de calitate, par să conteze din nou.

Cercetările privind asocierea dintre proteine ​​și cancer este în curs de desfășurare.

Unele date au făcut o asociere legată de faptul că cine mănâncă o cantitate mare de carne roșie și carne roșie procesată este supus la un risc crescut de cancer de colon, cancer de stomac, precum și cancer pancreatic sau de prostată.

Rolul proteinelor pentru sanatatea oaselor

 Rolul proteinelor – alte roluri ale proteinei

Digerarea proteinelor eliberează acizi în sânge, pe care corpul îi neutralizează de obicei cu calciu și alți agenți de tamponare.

O cantitate mare de proteine consumate, duce la o necesitate mare de calciu – iar o parte din acesta este sustras din os.  

        Ca urmare, o dietă bogată în proteine ​​pentru o perioadă lungă de timp, ar putea slăbi oasele.

Într-un studiul al Sănătății s-a constatat că femeile care au mâncat mai mult de 95 de grame de proteine ​​pe zi au avut cu 20 % mai multe șanse de a-și rupe încheietura mâinii, pe o perioadă de 12 ani, în comparație cu cele care au consumat o cantitate medie de proteine ​​(mai puțin de 68 de grame pe zi).

        Acest domeniu de cercetare este încă controversat, rezultatele nefiind consistente.

Unele studii sugerează că o creștere de proteine ​​crește riscul de fracturi; altele au legat dietele bogate în proteine ​​cu o densitatea minerală osoasă crescută, altfel spus, oase mai puternice.

Rolul proteinelor pentru slabire

Proteinele ​​și controlul greutății 

Aceleași alimente bogate în proteine, care sunt alegeri bune pentru prevenirea bolilor, pot ajuta, de asemenea, și în controlul greutății.

Cercetătorii de la Școala de Sănătate Publică Harvard au urmărit dieta, stilul de viață și obiceiurile a 120.000 de bărbați și femei, timp de până la 20 de ani, cercetând modul în care mici modificări au contribuit la creșterea în greutate de-a lungul timpului. 

Cei care au mâncat mai multă carne roșie și carne prelucrată pe parcursul studiului, au câștigat în greutate mai mult cu aproximativ jumătate de kg.

In timp ce cei care au mâncat mai multe fructe cu coajă lemnoasă pe parcursul studiului au pierdut în greutate, aproximativ o jumătate de kg.

Un alt studiu a arătat că a mânca aproape zilnic o porție de fasole, năut, linte sau mazăre poate duce la o mai bună gestionare a greutății și, chiar, pierderea în greutate.

Nu e nevoie să exagerăm totuși cu proteinele.

Cu toate că unele studii arată beneficiile bogate asociate proteinelor, totuși dietele sărace în carbohidrați, evitarea fructelor și a cerealelor integrale înseamnă lipsă de fibră sănătoasă, vitamine și minerale și alți fitonutrienți.

Așadar echilibrul este esențial!

PACHET BODY LINE SLIM - slabire rapida

Digestia proteinelor.

 

CITESTE PE BLOG

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *