Hormonul fericirii. Obține fericirea prin mișcare !

Cromul te ajuta sa slabesti

Hormonul fericirii

        Ceea ce se întâmplă în interiorul corpului nostru, ne influențează în totalitate viața. Sentimentele și emoțiile pe care le trăim, nu sunt altceva decât reacțiile chimice care au loc în interiorul corpului nostru.

         Aceste reacții duc la eliberarea unor hormoni; unii ne fac să ne simțim bine, alții ne fac să ne simțim rău, alții chiar să ne îndrăgostim. In funcție de ceea ce simțim în interior, reflectăm în exterior prin comportamentul nostru.

Dacă învățăm cum și ce să facem să eliberăm hormonii care ne fac bine, viața noastră poate deveni mult mai plăcută.

Care este hormonul fericirii?

Cred că fiecare dintre noi a observat o schimbare a stării interioare în momentul în care facem mișcare, de orice fel – un sentiment de satisfacție pură după un antrenament complet sau, pur și simplu, o încrederea tot mai mare în propriile capabilități.

Responsabile pentru această schimbare sunt procesele biochimice, prin eliberarea așa numiților hormoni ai fericirii, printre cei mai importanți fiind: dopamina, serotonina și endorfinele.

Ajungi la performanță de top  cu hormonul fericirii

Douăzeci de minute de alergare ușoară sunt suficiente pentru a crește în mod semnificativ nivelul de dopamină. În sporturile de mare intensitate, creierul tău începe să elibereze dopamină  după doar câteva minute.

         Acest proces te face să te simți mai alert, mai atent și îți îmbunătățește concentrarea. Și totodată face antrenamentul să pară mai ușor și mai distractiv.

        O dată atinsă această stare de bucurie, căutăm să o simțim din nou cât mai curând posibil. Uneori chiar așteptăm cu nerăbdare o nouă sesiune de antrenament.

hormonul fericirii

Cu cât te antrenezi mai mult, cu atât mai multă dopamină  va fi eliberată. Dopamina este principalul motiv pentru care te simți bine în timpul exercițiilor.

Datorită acestui hormon, ești în stare să termini antrenamentul, chiar dacă corpul și mintea parcă te îndeamnă să renunți. Dopamina  te împinge spre vârf, spre performanță !

      După finalizarea exercițiilor, nivelul dopaminei  scade în timp ce crește nivelul de serotonină.

      Serotonina  este numită hormonul fericirii: ea reglează starea de spirit, previne depresia și te face să te simți fericit. Serotonina  este eliberată prin expunerea la lumina soarelui, prin consumul de alimente bogate în carbohidrați și prin exerciții fizice.

Serotonina  este un antagonist hormonal al dopaminei  și este implicată în reglarea ciclului somn-veghe și temperatura corpului; controlează apetitul și scade sensibilitatea la durere.

Eliberarea serotoninei  duce la un sentiment de satisfacție interioară ce se poate numi, pur și simplu, fericire !

Iar când mișcarea devine un mod de viață, fiind realizată în mod frecvent, putem vorbi de fericire pe termen lung.

Efectul acestor hormoni, de a te face fericit, nu este limitat doar la momentul imediat de după sau în timpul antrenamentului.

       În cursul efortului fizic real, creierul eliberează dopamina și serotonina numai în anumite regiuni. Atunci când exercițiile se fac în mod regulat, concentrația de hormoni crește în mod continuu, acoperind astfel și alte zone ale creierului.

”Efectele secundare” rezultate sunt: o îmbunătățire durabilă a concentrației și, prin urmare, o creștere a sentimentelor de fericire și satisfacție.

powerplate

Sesiunile scurte, dar intense de exerciții, cum sunt și cele făcute la aparatul revoluționar Power Plate, duc la o reducere a nivelului de cortizol  (hormonul ce este responsabil cu starea de stres), chiar și pe termen lung.

Astfel, crește capacitatea noastră de adaptare la stres –  chiar dacă stresul este de origine fizică sau mentală. Trebuie insa să fim atenți, după cum știm ce e prea mult strică.

Astfel și efortul fizic exagerat poate duce la efecte opuse: un nivel de cortizol  foarte scăzut face corpul tău să perceapă supraantrenarea ca o formă de stres negativ.

Prin urmare, este necesar să ne ascultăm corpul; întotdeauna el ne dă semne și ne arată ce este suficient sau prea mult.

Endorfinele sunt substanțe chimice care ne fac să ne simțim bine, reduc durerea și anxietatea. Ele sunt implicate în reglarea stresului și a stării de spirit.

Endorfinele sunt eliberate prin exerciții fizice sau mișcare. De asemenea, sunt eliberate în timpul activității sexuale și în mișcările corpului ritmic.

Fericirea este o stare a minții, iar acest lucru depinde de interacțiunea complexă a substanțelor chimice din creier.

Disponibilitatea acestora depinde de alimentele pe care le consumăm, de interacțiunile cu mediul extern și de efortul fizic pe care il facem.

Cu fiecare realizare, după fiecare antrenament finalizat, încrederea în sine crește pas cu pas – și acest lucru, la rândul său, te împinge spre noi performanțe.

Deci, nu numai că vei deveni mai atletic, dar, de asemenea, vei fi mai optimist, mai  încrezător, mai puternic, mai FERICIT !

Ține minte despre hormonul fericirii:

Atunci când se ajunge la o sinergie perfectă de dopamină, endorfină, tensiune arterială și respirație, se intră în așa-numitul “flux”–  un sentiment de putere, când nu simți nimic altceva decât bucurie. Printre alergători, această stare este cunoscută sub numele de “înălțarea alergătorului” – o referire la efectul ecstazic.

Îndemnul de a face mișcare, pe care îl auzim atât de des în societatea de astăzi, se bazează pe aceste descoperiri ale stiinței care ne demonstrează că mișcarea este o necesitate, un mod de a ne ajuta corpul să ne ajute. Depinde de noi să ne oferim starea de bine !

Nu uita de Fibrele Alimentare: Apasa aici!

Fibre alimentare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *