8 motive pentru a consuma proteine

motive pentru a consuma proteine

Nu crezi ca exista destule motive pentru a consuma proteine? Efectele grăsimilor și carbohidraților asupra sănătății sunt controversate. Cu toate acestea, aproape toată lumea este de acord că proteinele sunt importante. Majoritatea oamenilor mănâncă suficiente proteine ​​pentru a preveni deficiența, dar unele persoane ar avea nevoie de un aport mult mai mare de proteine.

Numeroase studii sugerează că o dietă bogată în proteine ​​are beneficii majore pentru pierderea în greutate și sănătatea metabolică.

1. Reduc nivelul apetitului și al foamei

Cei trei macronutrienți – grăsimi, carbohidrați și proteine ​​- vă afectează corpul în moduri diferite. Studiile arată că proteinele sunt de departe cele mai abundente. Vă ajută să vă simțiți mai plini – cu mai puțină mâncare.

Acest lucru se datorează parțial faptului că proteinele vă reduc nivelul de hormon al foamei, grelină. De asemenea, stimulează nivelul peptidei YY, un hormon care te face să te simți plin.

Aceste efecte asupra poftei de mâncare pot fi puternice. Într-un studiu, creșterea aportului de proteine ​​de la 15% la 30% la persoanele supraponderale au avut ca efect consumul cu 441 mai puține calorii în fiecare zi, fără a restricționa în mod intenționat nimic.

Dacă trebuie să pierdeți în greutate sau grăsimea abdominală, luați în considerare înlocuirea unora dintre carbohidrați și grăsimi cu proteine.

pexels tim samuel 6697286 scaled
definirea musculara

2. Cresc masa și forța musculară

Proteinele sunt elementele de bază ale mușchilor. Prin urmare, consumul de cantități adecvate de proteine ​​vă ajută să vă mențineți masa musculară și favorizează creșterea musculară atunci când faceți antrenament de forță.

Numeroase studii arată că proteinele ajuta la creșterea masei musculare și a forței. Dacă sunteți activ fizic, ridicați greutăți sau încercați să câștigați masă musculară, trebuie să vă asigurați că aveți în dietă suficiente proteine.

Menținerea ridicată a aportului de proteine ​​poate ajuta la prevenirea pierderii musculare și în același timp ajută la pierderea în greutate.

3. Bune pentru oasele tale

Există un mit în zilele noastre care perpetuează ideea că proteina – în principal proteina animală – este dăunătoare oaselor tale. Aceasta se bazează pe ideea că proteinele măresc încărcătura acidă din organism, ducând la eliminarea calciului din oasele dvs. pentru a neutraliza acidul.

Cu toate acestea, majoritatea studiilor pe termen lung indică faptul că proteinele, inclusiv proteinele animale, au beneficii majore pentru sănătatea oaselor.

Persoanele care consumă mai multe proteine ​​tind să își mențină mai bine masa osoasă pe măsură ce îmbătrânesc și prezintă un risc mult mai mic de osteoporoză și fracturi. Acest lucru este deosebit de important pentru femeile care prezintă un risc crescut de osteoporoză după menopauză. Consumul de proteine ​​din abundență și un stil de viață activ este o modalitate bună de a preveni aceste boli.

pexels cottonbro 6202748 1
cresterea in greutate

4. Reduc pofta și dorința de gustare târzie

Pofta alimentară este diferită de foamea normală. Nu este vorba doar de faptul că corpul tău are nevoie de energie sau substanțe nutritive, ci de creierul tău care are nevoie de o recompensă.

Cu toate acestea, pofta poate fi incredibil de greu de controlat. Cea mai bună modalitate de a o depăși poate fi prevenirea apariției sale în primul rând.

Una dintre cele mai bune metode de prevenire este creșterea aportului de proteine. Un studiu efectuat la bărbați supraponderali a arătat că creșterea proteinelor cu 25% a redus pofta cu 60% și dorința de o gustare pe timpul nopții. La fel, un studiu efectuat pe adolescente supraponderale a constatat că consumul unui mic dejun bogat în proteine ​​a redus pofta și gustările târzii.

5. Cresc metabolismul și ard grăsimile

Mâncarea vă poate stimula metabolismul pentru o perioadă scurtă de timp. Acest lucru se datorează faptului că organismul folosește calorii pentru a digera și a folosi nutrienții din alimente. Acesta este denumit efect termic al alimentelor.

Cu toate acestea, nu toate alimentele sunt la fel în acest sens. De fapt, proteinele au un efect termic mult mai mare decât grăsimile sau carbohidrații – 20-35% față de 5-15%.

S-a demonstrat că aportul ridicat de proteine stimulează semnificativ metabolismul și crește numărul de calorii pe care le arzi. Acest lucru se poate ridica la 80-100 de calorii arse în plus în fiecare zi. Ce alte motive pentru a consuma proteine vrei să mai știi?

crestere in greutate
Tot ce trebuie să știi despre colesterol mărit

6. Scad tensiunea arterială

Hipertensiunea arterială este o cauză majoră a atacurilor de cord, a accidentelor vasculare cerebrale și a bolilor cronice de rinichi. Interesant este că s-a demonstrat că un aport mai mare de proteine ​​scade tensiunea arterială.

Într-o revizuire a 40 de studii controlate, creșterea proteinelor a scăzut tensiunea arterială sistolică (numărul maxim al unei citiri) cu 1,76 mm Hg în medie și tensiunea arterială diastolică (numărul minim al unei citiri) cu 1,15 mm Hg.

Un studiu a constatat că, în plus față de scăderea tensiunii arteriale, o dieta bogata in proteine, de asemenea, a redus colesterolul LDL (rau) și trigliceridele.

7. Ajută la menținerea greutății

Deoarece o dietă bogată în proteine echilibreaza metabolismul și duce la o reducere automată a aportului de calorii și a poftelor, mulți oameni care își măresc aportul de proteine ​​tind să slăbească aproape instantaneu. Desigur, slăbitul este doar începutul. Menținerea greutății este o provocare mult mai mare pentru majoritatea oamenilor, acesta fiind unul dintre principalele motive pentru a consuma proteine in mod regulat.

cantgar slabire help
image

8. Nu dăunează rinichilor sănătoși

Mulți oameni cred în mod greșit că un aport ridicat de proteine ​​vă dăunează rinichilor. Este adevărat că restricționarea aportului de proteine ​​poate aduce beneficii persoanelor cu boli renale preexistente.

Cu toate acestea, deși aportul ridicat de proteine ​​poate dăuna persoanelor cu probleme renale, nu are nicio relevanță pentru persoanele cu rinichi sănătoși. De fapt, numeroase studii subliniază că dietele bogate în proteine ​​nu au efecte nocive asupra persoanelor fără boli de rinichi.

Concluzia

Acum că știi care sunt cele mai importante motive pentru a consuma proteine, poți să îți setezi un obiectiv pentru antrenament și slăbire. Dacă trebuie să slăbești, să îți îmbunătățești sănătatea metabolică sau să câștigi masa musculară, asigură-te că mănânci suficiente proteine. De reținut, este faptul că un aport mai mare de proteine ​​poate avea beneficii pentru sănătate pentru mulți oameni, dar nu este necesar să se aplice pentru toată lumea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *